14 juni 2021

Uniek in Nederland: robotisering in de chaletbouw / houtbouw branche.

Onlangs verscheen dit artikel in het magazine “Thuis in Vechtdal”:

Al 25 jaar is het bouwen van chalets de specialiteit van ARCABO. Met productielocaties in Nieuwleusen en Heerenveen levert dit bedrijf jaarlijks ca. 1000 chalets aan recreatie ondernemers in binnen- en buitenland. Met het unieke bouwproces onderscheidt ARCABO zich in de markt en levert een kwaliteitsproduct met een lange levensduur. Het doel “voldoen aan de wensen van de recreatie ondernemer”!
Wie denkt dat het bouwen van chalets 1 voor 1 gebeurt in een timmerfabriek kijkt zijn ogen uit bij het zien van de productiefaciliteiten van ARCABO! In de automobielbranche al wel bekend, maar voor de bouw van chalets en mobiele bungalows nog niet gebruikelijk, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een geavanceerd carrouselsysteem om de chalets samen te stellen.

Rijk Houthuijzen, Managing Director bij ARCABO aan het woord over het productieproces en welke ontwikkelingen er staan te gebeuren. Onze productiefaciliteiten zijn de meest vooraanstaande in Europa binnen het segment van de bouw van chalets en mobiele bungalows.

Met de uitbreiding van onze locatie in Heerenveen wordt er een extra ultramoderne productiefaciliteit van 4.000m2 gecreëerd. Hier gaan robots het personeel ondersteunen bij de bouw. De eerste heipaal van deze uitbreiding is geslagen op 4 maart jl. De bouw verloopt voorspoedig en inmiddels zijn de contouren van de hal al duidelijk zichtbaar.

We willen graag voldoen aan de toenemende vraag naar recreatiewoningen met als gevolg dat we grotere aantallen per jaar moeten gaan produceren. Daarnaast is het leveren van een kwaliteitsproduct ons grootste belang en werken we daarom altijd met goed geschoolde medewerkers.

De afgelopen jaren is echt krapte op de arbeidsmarkt ontstaan aan gekwalificeerde medewerkers in de bouwbranche. Dan ga je een stap verder denken en zo zijn we ons gaan oriënteren op robots die ons kunnen ondersteunen en een aanvulling kunnen zijn voor onze medewerkers tijden het gehele bouwproces. robots in de houtbouwbranche zijn in Nederland eerder een uitzondering dan regel. We hebben gelukkig in machinebouwer Randek een krachtige partner gevonden die ons project gaat realiseren.

Na een lange periode van inventariseren en ontwikkelen is er een prachtige layout van de fabriek tot stand gekomen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat verdere doorgroei naar de toekomst is gewaarborgd. Met de komst van onze nieuwe robots ontstaat ook nog extra werkgelegenheid. Zo is er behoefte aan ervaren tekenaars, timmerlieden, operators, elektriciens en loodgieters! (www.werkenbijarcabo.nl).
Wij leiden medewerkers intern op in samenwerking met Stichting Sociaal en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie. Daarnaast kunnen wij jonge mensen die een BBL opleiding of BOL opleiding volgen bij ARCABO een stageplek aanbieden. In onze beide vestigingen is behoefte aan extra arbeidskrachten.

Arcabo is inmiddels een bedrijf van aanzienlijk formaat, maar ook nog steeds een familiebedrijf! Het is mooi om te zien is dat de medewerkers onderdeel zijn van een familiecultuur. Arcabo zal altijd vooruitstrevend zijn en kwalitatief bouwen voor recreatieparken in zowel binnen- als buitenland! Dat is wat we het allerliefste doen!

ARCABO
Rollecate 39 7711GG Nieuwleusen
Tel: +31 (0) 529-488900
www.arcabo.nl
www.werkenbijarcabo.nl
info@arcabo.nl

Bron: https://www.thuisinkranten.nl/arcabo-breidt-uit/

Blijf op de hoogte van de algemene ontwikkeling