18 september 2023

Motonext project bereikt volgende stap met bio vlas douchecabines

Het Motonext project van Ten Kate Racing en Project 1 heeft de volgende stap bereikt. In samenwerking met teampartner ARCABO – een grote chaletbouwer – zijn douchecabines ontwikkeld die gemaakt zijn van bio vlas die het traditionele polyester kunnen vervangen.

Op donderdag 14 september werd op het hoofdkwartier van Ten Kate Racing in Nieuwleusen de volgende stap van het Motonext project gepresenteerd. Samen met ARCABO, een chaletbouwer eveneens uit Nieuwleusen, is gerealiseerd dat douchecabines nu van biovlas gemaakt kunnen worden. Tot op heden wordt dit geproduceerd van polyester maar dankzij deze ontwikkelingen kan dit nu duurzamer met het gebruik van bio vlas.

In het ambitieuze Motonext project werd een jaar geleden al voor het eerst geracet met kuipwerk van biovlas ter vervanging van de gebruikelijke koolstofvezel. Daarna werd eerder dit jaar tijdens de Nederlandse ronde van het World Superbike kampioenschap op het TT Circuit Assen de volgende stap bekendgemaakt met het recyclen van motorolie en het gebruik van biomaterialen in remblokken.

Het oorspronkelijke streven was om een product dat toepasbaar is voor de industrie aan het einde van 2024 te kunnen leveren, daarmee loopt het Motonext project nu een jaar voor op schema. Echter zal het hier niet bij blijven en gaat het Motonext project de tweede fase in. Belangrijke focuspunten zijn hierbij het verminderen van geluidproductie zonder vermogensverlies en het verminderen van energieverbruik bij het opwarmen van banden. Hiermee loopt Ten Kate Racing samen met Motonext voorop in het verduurzamen van de motorsport.

Ronald Ten Kate – eigenaar Ten Kate Racing: “Om meerdere redenen ben ik supertrots op de gerealiseerde uitkomsten van het project Motonext. Waar de racerij altijd een grote rol had in de ontwikkeling of toepassing van nieuwe materialen of technieken (ABS, Traction Control, Carbon-composieten etc.) is dit de laatste jaren minder geworden. We wilden met Motonext dit vacuüm opvullen.

De huidige moderne verbrandingsmotor en het racen daarmee is nog niet afgeschreven als we maar blijven doorontwikkelen met de mogelijkheden van deze tijd. Daarnaast wilden we technologie en/of producten ontwikkelen die ook gebruikt kunnen worden buiten de motorrace-wereld. In deze beide doelstellingen zijn we geslaagd en dat ook nog eens binnen een kort tijdsbestek, van idee naar product binnen 3 jaar!

Op korte termijn zullen meer nog producten gelanceerd worden die vanuit Motonext zijn ontstaan, het vliegwiel komt op gang. Uiteraard wil ik dan ook al onze partners danken voor hun gedreven inzet tijdens de ontwikkeling van de nieuwe technologieën en materialen.”

André Bloemert – ARCABO: “ARCABO in Nieuwleusen is al meer dan 25 jaar een specialist op het gebied van het bouwen van verplaatsbare recreatiewoningen, ook wel chalets genoemd. De klanten van ARCABO zitten verspreid in Europa, waarbij de belangrijkste afzetmarkten Nederland, Duitsland en België zijn. Als trouwe sponsor van Ten Kate Racing heeft ARCABO aan het einde van 2021 gehoord over het project Motonext en de twee belangrijkste speerpunten van Motonext:

Wat kan er nu worden gedaan om mobiliteit duurzamer te maken.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de resultaten van dit motorsportproject direct beschikbaar zijn voor algemeen gebruik.
In september 2022 heeft Ten Kate Racing de eerste prototypes van de duurzame stroomlijnkuipen succesvol getest. Hierna heeft ARCABO met Adel Polyester in Genemuiden gekeken of de materialen van de duurzame stroomlijnkuipen (met name bio vlas) ook gebruikt kon worden voor de douchecabines bij ARCABO.

ARCABO verwerkt al vele jaren de door Adel Polyester geproduceerde polyester douchecabines. Deze douchecabines zijn uitermate geschikt voor chalets die bestemd zijn voor de recreatieve verhuur. Ze vragen nagenoeg geen onderhoud, hebben geen kitnaden en zijn dus eenvoudig schoon te maken wat ideaal is voor de recreatieve verhuur.

Het gebruik van bio vlas in plaats van polyester materiaal draagt bij aan de verdere verduurzaming van de chalets van ARCABO en is hiermee een milieuvriendelijk alternatief voor de polyester douchecabine.

Nu, september 2023, slechts één jaar na de eerste test in de motorsport, past ARCABO samen met Adel Polyester en Ten Kate Racing de resultaten toe in dit prototype douchecabine met bio vlas. Hiermee wordt weer een stap gezet richting volledig biobased bouwen.”

Bron: https://tenkateracingsbk.com/motonext-project-reaches-next-step-with-bio-flax-shower-cabins/

Blijf op de hoogte van de algemene ontwikkeling