Mantelzorgwoning

Zou het voor u als mantelzorger niet geweldig zijn om uw zorgbehoevende ouders dichtbij huis te hebben? Na het bouwen van een mantelzorgwoning in uw tuin, bent u snel bij ze als er wat aan de hand is. Een veilig idee. Voor uw ouders is het fijn om in een vertrouwde omgeving met voldoende privacy uw zorg te krijgen. Mantelzorgwoningen zijn te plaatsen in uw eigen tuin tot 100 m2. Met onze modellen die over alle nodige voorzieningen beschikken, maar nog steeds compact zijn, voldoet u hier altijd aan.

Bijna al onze mantelzorgwoningen zijn aan te passen aan uw zorgbehoefte, en worden allemaal gemaakt in onze eigen fabriek. De nieuw te realiseren mobiele bungalow kan zowel de woning zijn voor degene die mantelzorg verleent als de woning voor degene die mantelzorg ontvangt.

Showroom

De eerste stap naar uw mantelzorgwoning

In onze showroom kijkt u uw ogen uit. Wij verrassen u graag met diverse modellen van onze kwalitatieve mantelzorgwoningen en de vele interieur- en ontwerpmogelijkheden. De meeste modellen uit ons standaard assortiment kunnen we aanpassen naar de gewenste zorgbehoefte.

Showroom bezoeken
Mantelzorgwoning - 3D woonkamer 1

Uw wensen zichtbaar in uw mantelzorgwoning

Gekeken per zorgbehoefte

Wij luisteren duidelijk naar uw wensen en behoeften. Onze kundige mensen zorgen ervoor dat alles qua afmeting past en adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Gratis advies
Mantelzorgwoning - keuken 1

3d aanzicht

Uw wensen zichtbaar

Door per zorgbehoefte te kijken, realiseren wij voor u het gewenste model. Alle wensen kunnen we inzichtelijk maken in een duidelijke plattegrond.

Showroom bezoeken
Mantelzorgwoning - wensen zichtbaar

De perfecte oplossing met onze mantelzorgwoning

Gebaseerd op uw wensen

Aan de hand van uw zorgbehoefte zijn er ook diverse oplossingen in de badkamer mogelijk. Deze wordt uitgevoerd met echte tegels waardoor u zich helemaal thuis zult voelen.

Mantelzorgwoning - badkamer 1

Voorwaarden mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning kan vergunningsvrij gebouwd worden, informeer altijd bij uw gemeente naar de plaatselijke voorwaarden. Deze verschillen namelijk per gemeente en in sommige gevallen zijn er wél vergunningen nodig. Door de overheid zijn voorwaarden opgesteld waaraan men moet voldoen. Enkele voorwaarden zijn:
  • Locatie op het perceel:
    De mantelzorgwoning mag alleen op het achtererf worden geplaatst van een bestaande woning en moet binnen het maximaal toegestane aantal vierkante meters voor bijgebouwen passen.
  • Extra mogelijkheden in het buitengebied:
    Als het achtererf al volledig is bebouwd, zijn er in het buitengebied extra opties. Je mag een verplaatsbare woning plaatsen die na afloop van de mantelzorgperiode volledig kan worden verwijderd. Deze mantelzorgwoning mag maximaal 100 m² groot zijn, boven op de toegestane bebouwing.
  • Bewijs van mantelzorg:
    Er moet sprake zijn van intensieve mantelzorg. De gemeente kan vragen om een verklaring van een wijkverpleegkundige of sociaal-medisch adviseur, omdat huisartsen geen verklaringen meer afgeven. Informeer bij de gemeente hoe je dit kunt aantonen.
  • Bewoners van de mantelzorgwoning:
    Zowel de mantelzorgverlener als degene die mantelzorg ontvangt mag in de woning wonen. Er is plek voor maximaal één huishouden, bestaande uit twee personen, waarvan minstens één persoon mantelzorg verleent of ontvangt.
  • Gebruik van de ruimtes:
    Alleen de begane grond van de mantelzorgwoning mag als leefruimte worden gebruikt. Een eventuele zolderruimte is uitsluitend bestemd voor opslag.
  • Bestemmingsgrond:
    Een mantelzorgwoning mag alleen op grond met een woonbestemming worden geplaatst. Het is niet toegestaan op agrarische grond of grond met een andere bestemming.
  • Beëindiging mantelzorgperiode:
    Nadat de mantelzorg situatie eindigt, mag de nieuwe woning niet meer worden gebruikt als woning.
Om de wet- en regelgeving te checken en te controleren of uw bouwplannen voor uw mantelzorgwoning vergunningsvrij zijn, kunt u kijken op www.omgevingswet.overheid.nl.


Veelgestelde vragen over mantelzorgwoningen

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van jouw eigen huis. Deze woning kan worden gebruikt door degene die je verzorgt, maar je kunt er ook zelf wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in de hoofdwoning.

Wie mag in een mantelzorgwoning wonen?

Zowel de mantelzorgontvanger als de mantelzorgverlener kan in de mantelzorgwoning wonen. De woning is bestemd voor één huishouden, bestaande uit maximaal twee personen. Van deze twee moet minimaal één persoon mantelzorg ontvangen of verlenen.

Waar mag je een mantelzorgwoning neerzetten?

Bij het plaatsen van een mantelzorgwoning zijn specifieke regels van toepassing. Over het algemeen mag een zorgwoning tot 100 m² vergunningsvrij worden geplaatst, mits er een geldige zorgindicatie is. Deze indicatie kun je verkrijgen via een relevante instantie of een gezondheidsprofessional, zoals je huisarts.

Hoe lang mag een mantelzorgwoning blijven staan?

Een mantelzorgwoning mag blijven staan tot het moment dat de zorg niet meer nodig is. Hier zit dus geen maximale tijd aan verbonden. Wanneer de mantelzorg eindigt, dient de mantelzorgwoning in de meeste gevallen weggehaald te worden.

Kun je een hypotheek krijgen voor een mantelzorgwoning?

Het is in sommige gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten op je mantelzorgwoning. Dit is de voordeligste optie vanwege de lagere rente ten opzichte van een persoonlijke lening.

Recreatieondernemer? Ga naar Arcabo zakelijk

Al bijna 30 jaar Europa's grootste specialist in chaletbouw

Ontdek onze kwaliteit in de showroom

Neem contact op